Čas, ki se začenja z dnem, ko prinesete domov pasjega mladička, je eden   najzanimivejših, najbolj napornih, posebej magičnih, najveselejših, najbolj zmedenih, najrazburljivejših trenutkov v življenju vašega novega psa (in v vašem). Kot nov lastnik imate neponovljivo možnost iz nemirne, ljubke kepice na negotovih nogah “ustvariti” samostojnega, dobro prilagojenega, prijaznega in sproščenega psa.
Preden se mladiček pri vas vseli, je dobro, če imate pripravljenih nekaj stvari, ki ta dogodek malo olajšajo:

 • 2 posodi – za vodo in hrano, dovolj težki, da jih mladiček med jedjo ne bo potiskal po vsej hiši,
 • hrano, s katero postopno zamenjujete dosedanjo; pozanimajte se pri vzreditelju, kaj je mladiček doslej jedel in upoštevajte, da lahko nekateri briketi povzročijo prebavne težave.

Pazite na proteinsko vsebino hrane – hrana za velike pasme ne sme vsebovati več kot 23% proteinov. Dodatno lahko dobi mladiček enkrat na teden rumenjak, dva- do trikrat na teden do dve žlice skute, kisle smetane, jogurta; tudi priloge kot so riž, rezanci, krompir so tu in tam dovoljeni (seveda nezačinjeni). Sadje in zelenjava je ravno tako zdrava hrana za pse kot za ljudi – skupaj raziskujte, kaj kužku tekne! Hranite do četrtega meseca starosti štirikrat, do šestega meseca starosti trikrat, do enega leta starosti dvakrat da dan. Potem, ko ste pojedli vi vaš obrok, pokličite psa. Postavite polno posodo pred psa, ki naj najprej izpolni “sedi”, potem pa mu dovolite: “zdaj”.

 • košaro – blazino – hiško – pasji šotor – razmislite, kje hočete, da se mladiček in kasneje odrasel pes v glavnem zadržuje; psi so veliko bolj mirni, če že v začetku vedo, kam spadajo in jim ni treba že v prvih dneh raziskovati za njih ogromnega novega teritorija ali se celo sami odločati, kje je njihov prostor. To točko v stanovanju ali hiši izberite vi, po možnosti nekje v središču, vendar naj pes nima možnosti kontrole celotnega dogajanja.
 • veliko škatlo iz kartona – za prvi dve do štiri noči; velika naj bo dovolj, da mladiček lahko v njej spi in dovolj visoka, da ne more sam izstopiti.

Prva noč brez njegovega krdela je za mladička najhujša. Toplota sester, bratcev in matere je naenkrat izginila, tudi vonji in zvoki so popolnoma drugačni. Če je mladiček zelo nemiren, ga lahko pomirite s staro budilko, skrito pod njegovo blazino (glasno tiktakanje je podobno srčnemu utripu) in z termoforjem. Tudi trik z odejico, ki ste jo nekaj dni pred prihodom deponirali pri vzreditelju in ki sedaj dobro “diši” po mami, zelo pomaga.

Ne dovolite mu, da se pritihotapi k vam v posteljo! Njegovo mesto je v škatli POLEG postelje, kjer se ga lahko, če je domotožje zelo hudo, dotaknete z roko in ga pomirite. Ne tolažite ga, ne dvigujte in ne nosite, ker pes ne razume tolažbe! Razume samo čustveni ton vašega glasu – ko ga ogovarjate, zveni to za njega kot: dobro, kar tako naprej. Če na kratko zacvili, mora najbrž na potrebo. To se zgodi povprečno vsake 2 do 4 ure, odvisno od psa.

Če bo kasneje pes spal recimo v verandi ali zunaj, lahko prve noči “kampirate” pri njemu. Zmotno je mnenje, da se lahko psa mirno pusti, da si prve noči izjoče in iztuli dušo iz telesa, češ, ko bo utrujen, bo že spal. Lahko, da bo tako, zelo lahko pa se zgodi, da se bosta ravno v teh prvih nočeh pri njem zaradi tega razvila strah ali agresija. Psi živijo v krdelih, ne silite ga v osamljeno in zaprto življenje takoj, ko pride v vašo hišo.

 • igračke – nikakor naj jih ne bo preveč! Kupite po možnosti igračke za mladiče: lutke brez oči (gumbkov), ki jih mladič odgrizne in požre; žogice, večje kot mladičkov gobček (nevarnost požiranja) – iz mehke, neobarvane gume (pri trdih igračah se pri grizenju mlečni zobje premaknejo, stalni zrastejo postrani); iz istega razloga so prepovedane tudi težke “vlečne” igre. Igračke, ki piskajo, so idealne, ker se mladič z njimi avtomatično uči, da bolj ko stiska čeljusti, bolj glasno (neprijetno) je. To velja tudi v primeru, če mladič pregrobo stisne vas ? tudi vi morate zacviliti -glasen: “auu” – signal, da vas b to početje boli! Žvečenje sprošča pri psih hormon, podoben serotoninu (občutek sreče), vi pa določate, kaj lahko žveči in kaj ne. Ne dajte mu starega čevlja, sicer bo kasneje vedno kradel čevlje. Prav tako so prepovedane odeje ali obleke otrok oziroma vse, kar diši po človeku. Pes ne more razlikovati med vašim starim puloverjem in vašo najljubšo svileno bluzo! Pomembno je, da igračke niso vedno na razpolago! Po igri jih je potrebno pospraviti v škatlo ali predal – boste videli, kako zanimivi boste, ko boste iz predala potegnili – vedno kaj drugega. Igračko mladičku seveda prepustite določen čas, da se z njo zabava.
 • ovratnica – kuža naj jo ima že od prvega dne, ko ste ga dobili. Najbolje je, če je mladiček že pri vzreditelju “vadil”. Če se je zelo brani, ga ignorirajte, ko se pomiri, pa ga pohvalite in mu dajte posladek. Prva ovratnica naj bo tekstilna ali usnjena, nežna, ne preozka, da pri potegu ne zdrsne med vratna vretenca. Nekaj časa mora rasti z mladičem, zato naj bo nastavljiva.
 • povodec – usnje je “lepo”, trpežnejši pa je najlon. Vsi mladički radi grizejo usnje, čeprav jim tega ne dovolite. Dolga naj bo najmanj 1,5 m, bolje 2m z dvema sponkama (karabin), ker je za vaje kot “sedi in prostor” včasih potrebno, da pri vzravnani drži stopite z nogo na povodec, ki ga z drugo roko držite;
 • pozor: stopnice! Mladič naj do 6., še bolje do 9. meseca ne hodi sam po stopnicah, predvsem ne navzdol. Do takrat ima zelo mehke kosti, zato je možno obolenje kolkov, torej ga nosite ali z ograjo preprečite hojo po stopnicah (orgrajica). Prav tako naj mladič ne skače s kavča, stola ali klopi;
 • nega: krtača, pinceta za klope, brisača. Dnevna nega oziroma pregled je nujen, pes se mora navaditi dotikov, povsod in vedno, kadar vi to hočete ali morate (poškodbe);
 • za čiščenje mest, kjer se je zgodila “nesreča”, ne uporabljajte kemičnih čistil, ker ta reagirajo s substancami v urinu, veliko bolj učinkovita so biološka mila ali soda bikarbona;
 • če bo mladič dlje časa tudi v stanovanju, uredite prostore, da bodo varni. Za mladička so stvari, ki jih ne pozna, zelo zanimive: kabli za kavčem, zvitek straniščnega papirja, ki se odvije preko cele verande, časopisi, ki jih ravno berete, noge pohištva, ki vabijo zobčke in vse ostale neskončne možnosti zabave. Varujte svoje živce in raje prej prestavite vse, kar je iz stekla in porcelana na višje police, umaknite tudi vse, kar bi lahko pojedel (pes bo kmalu večji in bo brez problemov dosegel kekse na mizici v dnevni sobi ali meso v kuhinji). Bolje je, če teh možnosti v “vtisni fazi” preprosto ni na razpolago
 • in končno: nabavite si digitalno kamero! Vaš mladiček bo tako hitro rasel, da ga v prvih mesecih kar ne boste uspeli dovolj fotografirati!

Tisti dan, ko greste po svojega novega psa, si vzemite čas. Pot domov je najboljša v avtu, v naročju sovoznika, brez “predstavitvenih” izletov pri prijateljih ali sorodnikih. Pripravite si papirnate brisače za primer “nezgode”. Naredite kratek presledek med vožnjo, če je mladiček zelo razburjen. Čimbolj boste mirni vi, tembolj bo sproščen tudi mladiček. Od vsega začetka ste vi “veliki svetli vzor” za malo pasje bitje. Če vzgoja in skupno življenje potekata dobro, to ostanete tudi vse pasje življenje: dobrosrčen in hkrati dosleden vzor, na katerega se vaš pes vedno lahko zanese – samo tako se boste tudi vi vedno lahko zanesli na vašega psa.

Oglas dohodnina