V nedeljo 11. maja smo DLVKOS-ovci preživeli čudovit dan z našimi člani. Na Pivško smo se odpravili na povabilo Ekomuzeja Pivških presihajočih jezer. Za naše člane smo pripravili odličen program. Dan se je pričel z jutranjo delavnico za otroke v katerem je naša članica in izkušena kinologinja Urša Udovič s svojo kraševko Lavo predstavila pravilen pristop, kako se približati psu, kako ravnati, da se pes ne vznemiri ter da ne pride do nepotrebnega konflikta. V delavnici je sodelovala tudi članica in  vzrediteljica in dolgoletna ljubiteljica kraševcev,  Katarina Pavlič s kraševko Seno.

V nadaljevanju je članica Tina Tkalec  s kraševko Hajdi predstavila pasje trike in navdušila občinstvo.  Po predstavitvi je sledila likovna delavnica na temo kraški ovčar z akademsko slikarko Andrejo Verderber, v kateri so otroci ustvarili čudovite risbe in slike kraških ovčarjev.

 

Urša Udovič in Katarina Pavlič sta razložili kako se lotiti pravilne socializacije.

Urša Udovič in Katarina Pavlič sta razložili kako se lotiti pravilne socializacije.

 

Sočasno se je v notranjih prostorih Ekomuzeja Pivških presihajočih jezer, pričelo  predavanje o KRATKI ZGODOVINI KRAŠEVCA IN SKRBI ZA OHRANJANJE IN GENETSKO PESTROST PASME, ki ga je izvedela članica  Mojca Emeršič, v nadaljevanju pa je vodja strokovnega odbora DLVKOS in ekološki kmet  Robert Žgavec spregovoril  tudi o VRAČANJU KRAŠEVCA V VLOGO PASTIRSKEGA PSA. Svoje izkušnje pa so delili tudi  rejci drobnice, ki imajo kraševca pri ovcah.

Po sprehodu s kraševci do Petelinjega jezera, kjer nam je predstavnik muzeja razložil vse o pojavu presihajočih jezer, je vlogo kraševca kot terapevtskega psa  predstavila kinologinja Urša Udovič iz društva DLVKOS. Prav tako pa smo izvedli ponovitev dopoldanske delavnice in ustvarjanje za otroke na temo kraški ovčar z dijakinjo tretjega letnika likovne gimnazije Nova Gorica Kajo Bevčič.

Na dogodku je bila prisotna Pasja pekarna Hov-Hov, vsi člani pa so si lahko brezplačno ogledali tudi Ekomuzeja Pivških presihajočih jezer.

Srečanje sta organizirali prostovoljki DLVKOS Aleksandra Vadnjal in Alja Požek  katerima se iskreno zahvaljujemo.   Prav tako gre zahvala vsem članom/prostovoljcem in zunanjim sodelavcem, ki so sodelovali v  izvedbi programa in predavanj.

Odločili smo se da če bo le že možno, spremenimo to srečanje v vsako letni dogodek, saj bo bili odzivi odlični, vzdušje pa izredno prijetno in pozitivno.

Oglas dohodnina