Danes je vsak vzreditelj kraških ovčarjev strogo zavezan predpisom, ki jih zapoveduje Državna vzrejna komisija za kraške ovčarje pri Kinološki zvezi Slovenije.

Kot omenjeno, pod Kinološko zvezo delujeta tako Klub kraških ovčarjev Slovenije, kot Društvo vzrediteljev in ljubiteljev kraških ovčarjev Slovenije.

Vzreja kraških ovčarjev temelji na nekaj stoletij starih vzrejnih praksah, kar se odraža tudi v tem, da je kraški ovčar ena zadnjih pasem, ki se skozi stoletja skorajda ni spremenila, niti po izgledu, niti po karakternih lastnostih. Tako kraški ovčar ohranja vse odlike, ki so ga krasile že v preteklosti.

Vzreja kraških ovčarjev je najprej vezana na standard pasme, ki je okvir za odbor plemenjakov in plemenk, primernih za vzrejo. Na leto DVKKO razpiše dva vzrejna pregleda, spomladi in jeseni, kamor se smejo prijaviti le t.i. čistopasemski kraški ovčarji z rodovnikom in DNK profilom.

Vzreditelji, ki zadostijo vsem pogojem za vzrejo, lahko svojo psico parijo zgolj z ustreznim plemenjakom ter odobritvijo DVKKO.

Ko govorimo o vzreji pastirskih psov, je že pri mladičih pomembno prepoznati karakterne in fizične predispozicije posameznih mladičev, ki bodo lahko stopili na pot uvajanja v prave pastirske pse.

Gre za nadaljevanje ohranjanja naše dediščine, vzreje kraških ovčarjev, ki je bila v naših krajih prisotna od pojava selitvenega pašništva. Kraški ovčar tako predstavlja živo mejo med človekom, njegovimi čredami ter divjimi zvermi. Prisotnost kraškega ovčarja na pašniku odvrača divje zveri od napadov na črede, s tem pa posledično obvarujemo divje zveri pred nezakonitim ali prekomernim odstrelom.

Torej tradicionalna vzreja in uporaba kraškega ovčarja na pašnikih ohranja in bogati naravno in kulturno dediščino, hkrati pa plemeniti in ohranja biotsko pestrost naše narave, travnikov in gozdov.

S ponovnim  vračanjem  kmetovanja, pašništva, ovac, se vse bolj intenzivno vrača tudi zanimanje  za prvotno vlogo kraškega ovčarja – varuha črede. In ravno naraščujoče zanimanje in potrebe kmetov, ohranjajo in vedno znova obujajo vzrejo kraških ovčarjev kot pastirskih psov, za kar so najzaslužnejši ravno vzreditelji in njihovo bogato znanje.

Na spletni starni kinološke zveze boste našli splošne informacije o vzreji in dogodkih in seveda še mnogo drugih koristnih nasvetov.

Povezava: www.kinoloska.si/kraski-ovcar

Oglas dohodnina