Dobra novica je, da se psi učijo vse življenje. Tako ko ljudje se nikoli ne prenehajo učiti. Vse do starosti se radi učijo določenih ukazov, pravil in nekaterih vzorcev vedenja – prav tako kot se odrasli psi radi učijo neželenih vzorcev vedenja. Zato naj vzgoja psa ne sme nikoli prenehati. Z osnovno vzgojo psa ne boste dosegli ničesar, če boste svojemu štirinožcu v puberteti prevečkrat pogledali skozi prste. Naučene trike in ukaze morate obnavljati skozi vse življenje. Iz jasnega ukaza ”Stoj!” se ne sme razviti moledovanje ”Prosim, počakaj me”.

Seveda kraški ovčar ni nobena izjema. Ker ima v genih samostojnost in je hkrati tudi zelo pameten in iznajdljiv, je potrebno biti pri vzgoji še posebno vztrajen, saj pes hitro presodi, kaj je smiselno in kaj ne.

Odrasli psi so izjemni družinski člani, zaščitniški in že njihov izgled lahko pogosto vzbuja strah. Predvsem v urbanem okolju je dobro, da lastniki odgovorno predstavimo psa in razblinimo marsikatero napačno predstavo.

Ker je pes pastirski, mu seveda bolj kot majhno stanovanje odgovarja ograjen vrt, kjer se lahko prosto giba in ima pregled nad dogajanjem v okolici.

Drugače pa veljajo osnovna priporočila  vzoje in pa dejstvo, da za vzgojo nikoli ni prepozno.

Vir: https://www.zoohit.si/magazin/psi/vzgoja-psa/vzgoja-odraslega-psa

Oglas dohodnina