Dogodek, druženje in naša specialna razstava – vse enem, ki smo ga organizirali v soboto 25. aprila v Mariboru (na poligonu DLVKOS),  je uspel nad vsemi pričakovanji. Specialno razstavo, ki jo je  sodila  Olga Šinko Kupriyanova, smo izvedli v lepem vremenu. Vzdušje je bilo sproščeno in zelo pozitivno. Razstave  se je udeležilo 48 od 51 prijavljenih kraševcev in vsaj še 10 kraševcev, ki so prišli samo na druženje.

Zbralo se nas je okoli 150 obiskovalcev. Lepo smo razporedili po velikem poligonu DLVKOS, ki so ga pripravili naši štajerski prostovoljci. Kljub temu, da smo DLVKOS-ovci doma po celi Sloveniji,  se zelo radi vsako leto zberemo na štajerskem koncu, in se na ta način tudi poklonimo spominu na Ivana Božiča in njegovo ženo Ivanko, ki sta preko druženja in povezovanja članov DLVKOS in nenehnega dela z novimi vzreditelji,  v preteklosti uspela zagotoviti množičnost vzreje kraševca in s tem tudi njegovo ohranitev. V DLVKOS se tudi danes držimo iste smeri, in prihodnost kraševca vidimo v njegovi množičnosti in čim manj sorodni vzreji.

Prav tako čestitamo in se zahvaljujemo prav vsem udeležencem, gostom in obiskovalcem razstave in upamo, da ste tako kot mi uživali, se družili, spoznavali. Posebej veseli smo bili gostov iz tujine saj so prišli lastniki kraševcev iz Avstrije, Češke republike in Hrvaške. Veseli smo bili tudi obiska Kinološke zveze Slovenije, na čelu s predsednikom Egonom Dolencem. Hvala tudi drugim gostom in zunanjim sodelavcem, delegatu KZS g.  Jožefu Verčku, Katji Rožman, ki nam je pomagala razstavo organizirati kot strokovni vodja, Maji Hanžič, ki je bila vodja kroga ter drugim. Še posebej velika hvala pa ekipi naših  DLVKOS prostovoljcev –  skupaj smo pokazali timski duh in vsak posebej je prispeval k uspehu te razstave.

BOB – Best of Breed ter BOS – Best of Opposite Sex

Glavni zmagovalec razstave je Laso Kamengorski (BOB -Best of Breed) v lasti Matjaža Peterke, zmagovalka nasprotnega spola (BOS– Best of Opposite Sex) je Juša Bučnovaška v lasti Marije Brkopec.

Zmagovalca skupaj z ostalimi kraševci.

Spodaj na sliki “finalni tek ” za naziv JBOB v katerem sta se pomerila Mrk Kamengorski in Liza Silber.

J BOB -Junior Best of Breed

Med mladimi  je naziv naj mladega psa (JBOB -Junior Best of Breed) osvojila Liza Silber, ki je v lasti Urše Udovič (Psarna Bučnovaška) in Cvetota Erjavca (Psarna Silber).

Najlepša vzrejna skupina

Zmagovalna vzrejna skupina je bila vzrejna skupina Psarne Bučnovaška, na drugem mestu Psarna Silber in tretja vzrejna skupina Sabine Bajc Piškur. Vsem zmagovalcem iskreno čestitamo in se z njimi veselimo.

Najlepši vzrejni par

Je bil par, ki ga je prijavila Marjanka Kocianova.

Dogajanje sta odlično popestrila nastopa Maruše Jerič Bole   in Marjanke Kocianove iz Češke, ki sta nam prikazali česa vsega so sposobni naši kraševci in da jih lahko naučimo trikcev, plesa in ostalega. Na splošno smo opazili veliko mladih razstavljavcev kar nas še posebej veseli, saj tako lahko najbolje dokažemo in pokažemo, da je kraševec ob pravilnem pristopu izredno vodljiv pes.  Najmlajša udeleženka razstavljavka Zala Simonišek nas je posebej očarala, ko je s svojo Fani nastopila v razredu zrelih psic.  Posebej moramo pohvaliti tudi mlado Evo Reja, ki je zelo lepo vodila samčka Bora Arnovčanskega v razredu zrelih samcev.

Maruša s psičko Nalo

Marjanka s psičko Lino Silber

Zala s Fani.

Eva Reja z Borom Arnovčanskim

Glede na to, da je večina naših kraševcev na razstavo prišla prvič in večinoma zato, ker smo povedali da bo v ospredju druženje, so (ste) se fenomenalno odrezali saj večini šlo zelo dobro tako pri prikazu zob kot gibanju. Upamo, da  je razstavljalcem naš filmček, ki smo ga sestavili posebej za ta namen,  koristil :) . Zelo smo ponosni na vse.  Kljub temu, da zmaga lahko vedno samo eden, upamo, da tega da vaš kraševec ni bil izbran med prve, niste vzeli za slabo, saj želimo da je pri naši specialki v ospredju druženje ter  spoznavanje drugih lastnikov in psov in je s tem tekmovanje resnično samo del zgodbe. Kot se vsi zavedamo so razstave (in njeni rezultati) lahko samo del vzrejnega načrta, saj je potrebno pri kombinacijah predvsem upoštevati tudi genetsko in sorodstveno oddaljenost ter seveda zdravje.

Čeprav naših prostovoljcev nismo poimensko izpostavljali, pa bi se vseeno posebej radi zahvalili naši članici Mateji Mihelčič, ki je zmagovalcu in sodnici podarila prelepo klekljano čipko kraševca.

In še rezultati oz. prva mesta v posameznih razredih:

Razred najmlajši PSI

1.mesto Max Silber, 2. mesto Mitrej Bučnovaški in 3. mesto Mik Silber

Razred mladi PSI

1.mesto (PRM) Mrk Kamengorski, 2. meso MAJ, 3. mesto MIK

Razred vmesni PSI

1.mesto (CAC) Lin

Razred odprti PSI

1.mesto Laso Kamengorski (CAC, BOB), 2.mesto Kong (REZ-CAC), 3. mesto Bron Arnovčanski

Razred prvaki PSI

1. mesto CAR (CAC)

Razred veterani PSI

1. mesto Čar, 2. mesto Apollon od Studene Chodby CMKU/KRO  (veterani imajo kot je videti že svoje muhe :)

(Foto Radka Šumberova)

Razred najmlajši PSICE

1.mesto Mika Silber, 2.mesto Mera Silber, 3. mesto Matena Bučnovaška

Razred mladi PSICE

1.mesto Liza Silber (PRM, JBOB), 2.mesto Lina Silber, 3.mesto Tisa

Razred vmesni PSICE

1.mesto Lunca Valvasorska (CAC)

Razred odprti PSICE

1.mesto Juša Bučnovaška (CAC, BOS), 2. mesto Lava (REZ CAC), 3. mesto Inja Silber

Sicer pa so prvi odzivi gostov in obiskovalcev  zelo pozitivni. Tako se je npr. Marjanka iz Češke republike (spodaj na sliki) o vtisih iz razstave razpisala na svojem blogu (kliknite na link).  Za prevod uporabite google translate.

Vse slike si lahko ogledate tudi na povezavi na DLVKOS google albumu oz spodaj v galeriji kjer si boste pričarali vzdušje na našem druženju.

V kolikor vam je naša objava všeč, jo lahko zgoraj preko povezav delite na Facebook-u ali twiterju.

Upamo, da bomo dogodek naslednje leto ponovili v vsaj istem, če ne večjem številu.

Zapisala: Mojca Emeršič
Fotografije: Mojca Emeršič in Milan Benko

 

Oglas dohodnina