Anita živi svoje sanje s tremi kraškimi ovčarji

Tisti, ki spremljate kraške ovčarje v Sloveniji, zagotovo poznate Anito Tomšič iz Zagorja pri Pivki. Anita je že od malega v stiku z živalmi, saj je odraščala na kmetiji na Pivškem, obkrožena z domačimi živalmi in seveda idilično pokrajino Pivških jezer.

Povezanost z naravo in ljubezen do živali sta jo navdušili tudi za izbiro poklica. Po poklicu je veterinarski tehnik, ima veliko izkušenj z delom v ambulanti, v letu 2023 pa je stopila na samostojno pot in skrbi za nego hišnih ljubljenčkov. V Cerknici jo lahko obiščete v pasjem salonu Loti. Seveda imena salona ni izbrala naključno – poimenovala ga je po svoji kraševki Loti, psički čudovitega značaja, ki se je družini pridružila leta 2014 in je imela do sedaj tudi že veliko mladičkov.

Anita je že kot majhna deklica sanjala, da bo nekoč vzrejala pse. In danes živi svoje sanje, saj ima kar tri kraške ovčarje. Na družinski kmetiji se že vrsto let ukvarjajo z ovčerejo. Pred desetimi leti so se odločili, da bodo za varovanje čred poiskali najbolj primernega psa. Ko so iskali primerno pasmo, so izbirali med različnimi svetovno priznanimi in razširjenimi pastirskimi pasmami. Na koncu je imel glavno besedo Anitin mlajši brat, ki je trmasto vztrajal, naj izberejo kraškega ovčarja. Obveljala je bratova in začeli so z iskanjem primernega vzreditelja kraških ovčarjev in seveda primernega psa za varovanje ovac.

In potem je šlo zares. Kljub temu, da je Anita vse življenje živela s psi, na začetku ni vedela, kako pravilno začeti s socializacijo mladička in kako ga naučiti za opravljanje tako pomembne naloge – torej skrbi za čredo. Na spletu je bilo veliko podatkov o delovnih linijah različnih pasem, o kraških ovčarjih pa je bilo podatkov zelo malo. Vodstvo Društva ljubiteljev in vzrediteljev kraških ovčarjev Slovenije ji je priskočilo na pomoč z uporabnimi nasveti, literaturo in s kontakti lastnikov psov, s katerimi so si delili koristne podatke in izkušnje.

Leta 2014 je prišla Loti. Kljub vsej teoriji, prebranim člankom, in nasvetom, je bila izkušnja povsem nova. Mala Loti je bila pravi izziv z svojimi simpatičnimi vragolijami. Čudovita in prijazna psička je rada počela vse drugo, kar so od nje pričakovali in se je zelo navezala na družino, čreda ji je bila pa bolj malo mar. Anitina popustljivost in velika navezanost na Loti sta bili povod temu, da je Loti od ovac začela prihajati domov. Želja po sobivanju z Anito je bila prevelika, raje kot v hlevu pri ovcah je spala doma na kavču.

Na kmetiji so čuvaja črede tako spet potrebovali in leta 2015 domov pripeljali še eno kraško ovčarko, Nito iz Idrije. Nita je karakterno Lotino popolno nasprotje. Uživa v vlogi čuvajke črede, je samostojna in odgovorna. Anitino družbo potrebuje za čohanje in za hranjenje.

Da Tomšičeve črede ne bodo čuvale samo psičke, so se leta 2021 odločili, da bodo pri hiši obdržali Lotinega mladička Šarka. Čuvaja ovčje črede sta zdaj Nita in Šark, tako da se za varnost čred na pašnikih ni treba bati.

Anita pravi, da so kraševci kot pastirski psi čudoviti, izredno prilagodljivi in imajo izjemen čut do drugih živali. Nita in Šark, Anita jima pravi kar »moja pastirčka«,  od lanskega leta namesto ovac varujeta osličke in krave, saj je kmetija prešla iz ovčjereje na rejo krav dojilj.

Leta 2017 je Anita začela tudi z vzrejo. Takrat je imela prvo leglo kraških ovčarjev, do danes je imela legla štirikrat, zadnje v januarju 2024. Večina psov je odšla v domove, kjer živijo z družinami, nekaj pa je delovnih pastirskih psov in so čuvaji čred.

Mala kraševka Zoti še čaka na svoj novi dom

Anita se lahko pohvali, da je imela v začetku leta 2024 edino leglo v Sloveniji, kjer sta oba starša mladičev z statusom pastirskega psa. Mladička Zoti še išče svoj za vedno dom in glede na to, od kod prihaja, je morda namenjena prav vam! Za odhod v nov dom bo pripravljena v prvih dneh marca.

Kontakt: 040 413477

Fotografije in gradivo za besedilo je prispevala Anita Tomšič 

Oglas dohodnina