Tokrat nam je svojo zgodbo življenja s kraškimi ovčarji zaupala Tina Zelenko. “Ko imaš enkrat kraškega ovčaja, imaš vedno kraškega ovčarja” pravi.

Tina pravi, da je kraški ovčar najboljša izbira, če si srčno želimo najboljšega psa, ki bo hkrati družinski pes in pes čuvaj. Res je, da kraški ovčar ni vedno primeren pes za začetnike, dobro je imeti nekaj predhodnih izkušenj s psi. Kljub vsemu tudi začetniki lahko z dobro voljo in vztrajnostjo, z ustreznim šolanjem in primerno socializacijo vzgojijo čudovitega življenjskega sopotnika, enkratnega družinskega psa, najboljšega spremljevalca in prijatelja.

Kraški ovčarji so izjemno čuječi, zvesti družini, vedno predani lastniku in družinskim članom.

In prvega ne pozabiš nikoli! Tinina prva kraška ljubezen je bil Zevs Malijev, marogasti kraški ovčar.

K hiši je prišel dve leti pred Tininim prvim otrokom in ko je Tina rodila, je sina takoj sprejel. Še ko je bil Tinin sin čisto majhen dojenček, ga je Zevs Malijev vzel za svojega. Nebogljeno dete je bilo seveda potrebno čuvati. Kasneje je Tininega sina Zevs Malijev spremljal v vrtec, potem v šolo. Medtem ko je bil sin odsoten, ga je Zevs doma ubogljivo čakal, da se je vrnil. Sin in kraški ovčar sta postala neločljiva. Zevs Malijev je bil nežna in prijazna duša, vendar žal ni nikoli imel potomcev.

Zevsova naslednica je kraška ovčarka Lana. Lana je prišla v Tinino družino po spletu naključij – živela je namreč v družini, kjer so imeli pet otrok in so se lastniki odločili, da je poleg otrok imeti še kraško ovčarko za družino prevelik zalogaj. Tinina družina, ki je bila medtem tudi že malo številčnejša, je Lano posvojila. Ob Laninem prihodu je imela Tina poleg dveh otrok še psičko ‘Megy the Mops’. Z mopsom sta takoj sta postali prijateljici.

Ko se je družini pridružila Lana, je bila Tinina mlajša hči stara pet let. Takoj sta se povezali in še danes je kraševka Lana pri skoraj enajstih letih njena zaščitnica, najboljša pasja prijateljica.

Zelo zmotno je mnenje, da kraški ovčar ni primeren za družine z majhimi otroki in za tiste, ki radi potujejo. Ob pravi socializaciji je naš najboljši prijatelj vedno in povsod.

Tinina družina je zelo aktivna in iz izkušenj pove, da je kraški ovčar odličen družinski pes in je lahko vaš sopotnik tudi pri hobijih in na potovanjih. Primeren za vse vrste pohodnikov, tako za tiste, ki se radi odpravite v visokogorje, kot tudi za tiste, ki se povzpnete na manjše hribe. Če ste si zamislili dopust na morju, vam bo delal družbo tako v kampu kot v hotelu. Če radi smučate, bo šel z vami v hotel ali pa v avtodom. Tudi v službi se dostojno obnaša in pa seveda, prav nič hudega ni kraškemu ovčarju na kavču. Torej kraški ovčar je lahko družinski pes v vseh pogledih.

Gradivo in fotografije za članek: Tina Zelenko

Oglas dohodnina