Zmotno je mnenje, da so majhne pasme primerne za družine z otroki. Majhen pes sicer deluje srčkan in obvladljiv, v resnici so pa ti psi pogosto nervozni, nesamozavestni in ne marajo otrok ali so do njih celo agresivni. Velike in srednje velike pasme, med slednje sodi tudi kraški ovčar, so najboljši družinski psi in obožujejo otroke.

Skoraj ne poznam kraškega ovčarja, ki ne bi bil prijatelj otrok in bil do njih pazljiv in zaščitniški. Izjema so lahko le psi, ki so kot mladički imeli slabe izkušnje z otroki, kar je pa ob pravilni socializaciji in spremstvu lastnika skoraj nemogoče. Pomembno je, da vzreditelj že v leglu poskrbi, da imajo mladički veliko stika z okolico, kar zagotovo vključuje tudi obiske otrok, ki pse dvignejo v naročje, jih božajo in se tako navajajo drugi na druge.

Pomembno je, da vzreditelj že v leglu poskrbi, da imajo mladički veliko stika z okolico, kar zagotovo vključuje tudi obiske otrok, ki pse dvignejo v naročje, jih božajo in se tako navajajo drugi na druge.

Naša Krasna je že nekaj let gost Poletne šole kitare v Črnomlju, ki vsako leto poteka konec junija med Črnomljem in Črmošnjicami. Otroci se poleg kitare in športnih aktivnosti veselijo tudi jutranjih in večernih sprehodov s Krasno v naravi. Krasna je vesela, če jo na povodcu vodi kdo od otrok, v množici otrok se kar vleže in dovoli, da jo čohajo po trebuhu. Kraški ovčar je idealen družinski pes, ki je pozoren in zaščitniški do svojega človeškega krdela, hkrati pa je prijazen tudi do tujih otrok.

Besedilo in fotografije: Mladen Bucić

Oglas dohodnina